Konsultacje Dietetyczne

  • Terapia żywieniowa – wstęp i oferta Gabinetu w zakresie terapii żywieniowej
  • Konsultacja internistyczno żywieniowa: dr n. med. Marta Libura – lekarz.
  • Konsultacja żywieniowa wraz rozpisaniem jadłospisu: mgr Katarzyna Stelągowska – dietetyk.
  • Testy na alergię pokarmową zależną od IgG (reakcja nadwrażliwości typu III-ciego). Opis Twój troche zmodyfkowany
  • Seminarium wprowadzające: „Rola zmiany nawyków żywieniowych oraz stylu życia w prewencji i terapii schorzeń cywilizacyjnych”.
  • Badanie genetyczne polimorfizmów w genach związanych z indywidualną interakcją z pokarmem (GENESIS)

 

 

Ad A. Terapia żywieniowa – wstęp i oferta Gabinetu w zakresie terapii

 

Szanowni Państwo

Dane epidemiologiczne wskazują, że

  • ponad 2/3 chorób ( w tym choroby serca i nowotwory) zależy od stylu życia, w tym odżywiania.
  • niewiedza, fałszywe przesłanki, komercja – napędzają styl życia, kształtują nawyki i prowadzą do epidemii schorzeń cywilizacyjnych XXI wieku
  • współczesna medycyna leczy, jednak często nie potrafi wyleczyć wielu schorzeń na podłożu immunologicznym i metabolicznym.
  • Często pierwszym sygnałem schorzeń cywilizacyjnych jest spadek witalności oraz zaburzenia płodności
  • nie dbając o to co jesz, sam skutecznie przyspieszasz proces starzenia oraz początek chorób cywilizacyjnych  w coraz bardziej młodym wieku
  • Badania naukowe potwierdzają, że zmiana nawyków żywieniowych oraz stylu życia –skuteczniej niż sama „pigułka” odblokowuje „pozytywne” geny (m.in. wydłuża telomery chroniące DNA), wzmacnia układ immunologiczny, wydłuża życie, przywraca witalność i płodność.

Literatura:

Increased telomerase activity and comprehensive lifestyle changes: a pilot study. Ornish D, Lin J, Daubenmier J, Weidner G, Epel E, Kemp C, Magbanua MJ, Marlin R, Yglecias L, Carroll PR, Blackburn EH. Lancet Oncol. 2008 Nov;9(11):1048-57.

 

Caloric restriction delays disease onset and mortality in rhesus monkeys. Colman RJ, Anderson RM, Johnson SC, Kastman EK, Kosmatka KJ, Beasley TM, Allison DB, Cruzen C, Simmons HA, Kemnitz JW, Weindruch R. Science. 2009 Jul 10;325(5937):201-4

 

Coronary atherosclerosis in indigenous South American Tsimane: a cross-sectional cohort study. Hillard Kaplan, Randall C Thompson, Benjamin C Trumble, L Samuel Wann, Adel H Allam, Bret Beheim, Bruno Frohlich, M Linda Sutherland, James D Sutherland, Jonathan Stieglitz, Daniel Eid Rodriguez, David E Michalik, Chris J Rowan, Guido P Lombardi, Ram Bedi, Angela R Garcia, James K Min, Jagat Narula, Caleb E Finch, Michael Gurven, Gregory S Thomas. The Lancet, 2017; DOI: 10.1016/S0140-6736(17)30752-3

 

W ramach działalności Gabinetu Profamilia proponujemy konsultacje dla osób zainteresowanych zmianą nawyków żywieniowych w formie 3 modułów:

  1. Konsultacja internistyczno żywieniowa przez lekarza (dr n. med. Marta Libura)
  2. Konsultacja żywieniowa wraz rozpisaniem jadłospisu przez dietetyka (mgr Katarzyna Stelągowska)
  3. Konsultacja internistyczno żywieniowa (dr n.med. Marta Libura) wraz z rozpisaniem jadłospisu (mgr Katarzyna Stelągowska) wg zaleceń lekarza.

 

Dodatkowo dla osób, które chciałyby zainteresować się lub pogłębić temat – proponuje się seminarium wprowadzające (prowadzone przez lekarza). Dla osób, które przeszły jedną z proponowanych konsultacji – proponuje się warsztaty dietetyczne (prowadzone przez dietetyka). Bliższe informacje po kontakcie z sekretariatem Gabinetu.

 

Ad. B – Konsultacja internistyczno-żywieniowa: dr n. med. Marta Libura – lekarz

Dr n. med. Marta Libura

SPECJALIZACJE: choroby wewnętrzne – rezydent, medyczna hematologia diagnostyczna, NaProTECHNOLOGY (NFP Medical Consultant), dietetyka- terapia żywieniowa.

MIEJSCE PRACY: Klinika Hematologi, Onkologi i Chorob Wewnetrznych SPCSK, ul. Banacha w Warszawie.

O SOBIE: Poza godzinami pracy w publicznej służbie zdrowia interesują mnie możliwości wpływania na geny człowieka poprzez dietę, a tym samym prewencja i wspieranie terapii schorzeń cywilizacyjnych poprzez radykalne zmiany nawyków (dieta, ruch itd.). Na co dzień moje życie prywatne staram się dostosowywać do zasady „lekarzu ulecz sam siebie” tj. wprowadzanie zaleceń prozdrowotnych, które polecam moim pacjentom – zaczynam od własnej osoby.

Konsultacja internistyczno- żywieniowa

CEL: Po wstępnej diagnostyce zaburzeń towarzyszących niepłodności (i/lub innych schorzeń), oprócz zaproponowania leczenia niezbędnymi lekami farmaceutycznymi – ustalony zostaje kierunek terapii żywieniowej wraz z niezbędną suplementacją (m.in. biorącą pod uwagę wybrane predyspozycje genetyczne, np. mutacja MTHFR itd.). Celem terapii jest optymalizacja funkcji przewodu pokarmowego, układu immunologicznego, wyrównanie metaboliczne (hipoglikemia reaktywna, insulinooporność, dyslipidemie), regulacja gospodarki hormonalnej. Zmiany te pozytywnie wpływają i leczą wiele schorzeń, w tym tych, które mają swój początek w młodości i prowadzą m.in. do niepłodności. Stanowią one także pierwszy krok w prewencji poważniejszych schorzeń cywilizacyjnych wieku starszego (cukrzyca, zawał itd.). Zdrowa dieta, zgodna z kodem genetycznym człowieka –odblokowuje „pozytywne” geny (m.in. wydłuża telomery chroniące DNA), wzmacnia układ immunologiczny, przywraca zdrowie, witalność, płodność.

 

CHARAKTER: Nie jest to zwykła wizyta, gdyż z jednej strony pacjent musi się przygotować, a z drugiej –zakłada minimum szkolenia gdyż kluczem jest zmiana myślenia jako warunek zmiany nawyków.

 

PRZYGOTOWANIE: 

  1. kwestionariusz – tak by móc zapoznać się z sytuacją i problemem zdrowotnym pacjenta jeszcze przed konsultacją (kwestionariusz do otrzymania na recepcji Gabinetu Profamilii – prosimy o przesłanie wcześniej na maila: marta.libura@gmail.com).
  2. dziennik żywieniowy – tabela do uzupełnienia znajduje się w osobnym pliku (także do otrzymania na recepcji Gabinetu Profamilii). Ważne aby go poprowadzić przez 3-do 5 dni odnotowując dokładnie co pacjent jadł, ilość danego produktu, porę spożycia posiłku. Tabelę nie trzeba wysyłać na maila: wydrukować i donieść w dzień konsultacji.
  3. badania – wymienione na liście badań – plik do otrzymania na recepcji Gabinetu Profamilii (A. 1. Badania podstawowe – pełny panel badań – str 1 lub A. 2. Badania podstawowe – panel MINIMUM str. 2). UWAGA: badania wymienione na liście nie są jednak niezbędne do dobycia się konsultacji. Na konsultację można przyjść z wynikami badań zleconymi przez dr Ewę Ślizień  Kuczapską lub bez badań jeśli pacjent takowych nie posiada. Wtedy lista niezbędnych analiz zostanie zasugerowana podczas konsultacji. Podczas konsultacji może wyniknąć konieczność zlecenia wykonania dodatkowych badań.
  4. ustalenie wskazań do wykonania badania na nietolerancję pokarmową.

 

 

 

Ad. C Konsultacja żywieniowa wraz rozpisaniem jadłospisu: mgr Katarzyna Stelągowska – dietetyk.

Specjalizacje: Testy nietolerancji Pokarmowej Cambridge Diagnostic, konsultacje dietetyczne

O sobie: Specjalista ds. żywienia człowieka, dietetyk. Ekspert z zakresu żywienia człowieka i dietetyki, absolwentka Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji SGGW w Warszawie. Od 2007 roku pomaga pacjentom z różnymi dolegliwościami jako dietetyk. Karierę zawodową zaczęła już na studiach. Pracę magisterską poświęciła badaniom na temat wpływu żywienia kobiet ciężarnych na przebieg ciąży, zdrowie matki i dziecka. Specjalizuje się w opiece nad kobietami w różnych okresach życia – planującymi ciążę, ciężarnym, karmiącymi. Zajmuje się również dieto terapią schorzeń endokrynologicznych, dietami eliminacyjnymi, dieto profilaktyką cukrzycy, nadciśnienia, miażdżycy, otyłości.

Prywatnie eksperymentuje w kuchni, szczególnie w potrawach bezglutenowych i bezmlecznych. Czas wolny spędza aktywnie – na szlakach górskich.
Mężatka

 

Podczas konsultacji żywieniowej analizuję nawyki żywieniowe, wyniki badań, oceniam przykładowe jadłospisy przyniesione na wizytę, wykonuję podstawowe pomiary. Rozmawiamy o dotychczasowym sposobie żywienia, dietach, stosowanym leczeniu, aktywności fizycznej. Podsumowaniem wizyty jest sformułowaniem zaleceń dietetycznych dostosowanych do indywidualnych potrzeb. Szczegółowe zalecenia w postaci 7-dniowego jadłospisu przygotowuję na kolejną wizytę. Podczas wizyty wykonuję również testy w kierunki nietolerancji pokarmowych.

Przygotowanie:

– dziennik żywieniowy – tabela do uzupełnienia znajduje się w osobnym pliku przesyłanym przez Profamilia2000 – ważne aby go poprowadzić przez 3-do 5 dni odnotowując dokładnie co pacjent jadł,  ilość danego produktu, porę spożycia posiłku (tabelę nie trzeba wysyłać na maila – wydrukować i donieść do mnie w dzień konsultacji).

– wyniki badań zleconych przez lekarza

 

Ad. D

Testy na alergię pokarmową zależną od IgG (reakcja nadwrażliwości typu III-ciego).

Żywność, którą spożywamy w znaczny sposób wpływa na zdrowie fizyczne i psychiczne. Może dojść do sytuacji, że pokarm, który spożywasz wywołuje nieprawidłową reakcję organizmu po jego spożyciu. Już w starożytności Lukrecjusz stwierdził, że „To, co dla jednego jest pożywieniem, jest trucizną dla drugiego”. Nasz układ odpornościowy jest bardzo często przeciążony antygenami pokarmowymi spożywanymi z pokarmami i rozpoznaje je jako wroga, jako alergeny pokarmowe. Dochodzi do reakcji immunologicznej, która wpływa na pracę całego organizmu. Organizm broniąc się wytwarza większą ilość przeciwciał klasy G (IgG) przeciwko pokarmom źle tolerowanym. Objawy nietolerancji pokarmowych mogą być wielonarządowe i występują zazwyczaj po kilku-kilkunastu godzinach od spożycia pokarmu, a dotyczą ponad 45% populacji europejskiej. Najczęściej dotyczą:

– układu pokarmowego – wzdęcia, wymioty, zaparcia, biegunki, zatrzymanie wody w organizmie, uczucie pełności, nadwaga, zespół jelita wrażliwego

– układu oddechowego – astma, nieżyt nosa, zapalenie zatok, gardła

– układu nerwowego – migrena, zaburzenia koncentracji, zmiany nastroju, depresja, lęk, zmęczenie, bezsenność

– układu mięśniowo-kostnego – bóle i zapalenie stawów, osłabienie i bóle mięśni

– skóry – trądzik, suchość skóry, świąd, pokrzywka, atopowe zapalenie skóry, łuszczyca

– zaburzeń płodności – problemy z zajściem w ciążę, donoszeniem ciąży

Jeśli zmagasz się z powyższymi dolegliwościami to możesz cierpieć na nietolerancje pokarmowe! Aby je wykryć, należy wykonać test w kierunku przeciwciał pokarmowych IgG, wyeliminować źle tolerowane produkty, oczyścić organizm z przeciwciał i wzmocnić swój układ odpornościowy. Dieta eliminacyjna uszyta na miarę Twoich potrzeb poprawi  zdrowie, polepszy samopoczucie i wyniki badań. Pomoże także sprawić, że upragnione rodzicielstwo stanie się faktem, gdyż wiele osób, które skorzystało z diet eliminacyjnych średnio po 6-8 miesiącach, mogło cieszyć się ze zdrowej ciąży.

Proponujemy testy

– FoodDetective na 57 produktów (wynik podczas wizyty) – ocena jakościowa kompleksów immunologicznych

– FoodPrint na 220 produktów (wynik do 2 tygodni) – ocena ilościowa pokarmowo specyficznych przeciwciał IgG w pokarmach

– FoodTest na 110, 90, 40 produktów (wynik do 5 dni roboczych) – ocena ilościowa pokarmowo specyficznych przeciwciał IgG w pokarmach

 

Ad. E

Seminarium wprowadzające p.t.: „Rola zmiany nawyków żywieniowych oraz stylu życia w prewencji i

terapii schorzeń cywilizacyjnych”.

Uporządkuje

 

Jakakolwiek zmiana w naszych nawykach, szczególnie tych, które są zmaterializowane na talerzu – jest możliwa jedynie po zmianie myślenia. Czasem może to oznaczać rewolucję w codzienności i stylu życia. Celem przewartościowania nawyków potrzebna jest nie tylko determinacja, ale także praktyczne wskazówki, by stworzyć dobry plan reorientacji naszych nawyków. Dla tego celu zostało opracowane szkolenie z zakresu zasad optymalizacji odżywiania, które stanowi cenne uzupełnienie konsultacji, indywidualnych porad żywieniowych, a także wstęp do warsztatów dietetycznych. Podczas szkolenia przedstawione zostaną argumenty (w tym te, oparte na naukowych przesłankach) przemawiające za fundamentalną rolą diety i nawyków prozdrowotnych w utrzymaniu zdrowia oraz wspieraniu terapii schorzeń cywilizacyjnych. Wiedza ta pomoże nadać właściwy kierunek podejmowanym zmianom, a tym samym zapewnić im trwały charakter.

Dodatkowo, poznanie podstaw z zakresu „instrukcji obsługi” własnego przewodu pokarmowego- pozwoli podjąć skuteczne kroki, pozwalające zapewnić równowagę tego organu na długie lata. Przewidziany jest także czas na aspekt praktyczny reorientacji: zakupy (od czego zacząć?), proste technologie zmniejszające alergenny potencjał wybranych produktów, praktyczne ściąga do bilansowania posiłków na bazie niskoalergennych składników. Zapraszamy sceptyków, osoby „świeże” w temacie, jak i te, które były już zaangażowane w różne diety, celem uporządkowania posiadanej już wiedzy.

Szkolenie stanowi poradę ogólną, nie zastąpi indywidualnej konsultacji.

WEŹ ZDROWIE SWOJEGO CIAŁA WE WŁASNE RĘCE!!!

 

 

 

Ad. F

Warsztaty dietetyczne

Zapraszamy serdecznie na cykl spotkań dietetyczno-konsumencko-kulinarnych skierowanych do wszystkich, którzy

– pragną robić zakupy i krzątać się po kuchni „z poczuciem sensu” – dla zdrowia swojego i najbliższych oraz by być świadomymi klientami i konsumentami nie dającymi się oszukiwać

– zmagają się z różnymi problemami zdrowotnymi, z cukrzycą, chorobami jelit, PCO, hashimoto, nadwagą i innymi chorobami cywilizacyjnymi,

– zmagają się z alergiami, będących już na diecie eliminacyjnej lub zaczynające dietę, np. bez glutenu, mleka, jajek; czy innej, (bądź takie, które mają w rodzinie jakiegoś alergika i szukają wskazówek, inspiracji, by radzić sobie w kuchni prościej, taniej, radośniej…)

– chcą poznać zdrowe i smaczne przepisy

Tematy, terminy i godziny spotkań znajdą Państwo na naszej stronie internetowej oraz w gabinecie.

 

Ad. G

Badanie genetyczne polimorfizmów w genach związanych z indywidualną interakcją z pokarmem – jest prowadzone we współpracy z firmą Genesis. Konsultacja wyników badania jest możliwa w Gabinecie Profamilia (dr n.med. Marta Libura).

 

http://www.dfmedica.eu/badanie/igenesis/